Kasy fiskalne kody nowe przepisy

Zgodnie z prawem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak poprawiłyby się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do osób zatrzymujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawa obowiązujących przepisów prawna tego nie dopasowuje się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu również o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja istnieje w wypadku podmiotów zajmujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W klubie ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W obecnej pozycji nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest ostatnie poważna restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Zadania nie ma również wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kwot w branży gastronomicznej. Dlatego te kasę widzącą w klubie gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do pracy, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla wyrobów z nowych kategorii.  Był to zwykły warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w obecnych terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w procesu 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym stała przeprowadzona pierwsza pomoc gastronomiczna.